Evitați datoriile, în special pe cele ale cardurilor de credit

Posted in: Dezvoltare profesionala Started by

Evitați datoriile, în special pe cele ale cardurilor de credit

Warren Buffett este, conform Forbes Real Time, al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de aproximativ 74 de miliarde de dolari, după Bill Gates (84 mld. $), cu care este foarte bun prieten. Warren Buffett este CEO-ul Berkshire Hathaway, companie al cărei profit în 2015 a fost de 24 de miliarde de dolari. Considerat unul dintre cei mai de succes investitori din lume, Warren Buffett și-a început viața antreprenorială la o vârstă fragedă, vânzând gumă, sticle de Coca-Cola (compania sa deține acum aproximativ 10% din acțiunile Coca-Cola), ziare, mingi de golf și altele asemenea. Mai jos veți găsi 10 sfaturi oferite de “Oracolul din Omaha” (și-a câștigat acest titlu datorită unor predicții incredibile, dar și datorită viziunii sale extraordinare de afaceri), sfaturi care sperăm să vă ajute să prosperați pe plan financiar.

1. Nu pierdeți niciodată bani

Regula numărul 1: Nu pierdeți niciodată bani. Regula numărul doi: Nu uitați niciodată regula numărul unu”. Această regulă se aplică îndeosebi investițiilor – dacă vă reveniți după o pierdere, este cu mult mai greu să ajungeți înapoi de unde ați plecat, fără a mai lua în considerare și câștiguri. Firește, este imposibil să nu pierdeți bani, mai ales că afacerile/investițiile presupun riscuri, însă sfatul lui Warren Buffett trebuie înțeles ca pe un îndemn de a investi cu cap, minimizând cât mai mult riscurile prin cunoaștere,după cum urmează să citiți în acest articol.

Gettyimages.com/Paul Morigi

Gettyimages.com/Paul Morigi

2. Obțineți valoare mare pentru un cost scăzut

Prima regulă este o regulă chiar mai inteligentă dacă este cuplată cu un alt principiu al lui Buffett:“Prețul este ceea ce plătiți; valoarea este ceea ce primiți”, a scris acesta în scrisoarea din 2008 către investitorii Berkshire Hathaway. Pierderea banilor poate avea loc atunci când prețul pe care-l plătiți nu corespunde valorii pe care o obțineți – ca atunci când plătiți o dobândă mare pentru datorii făcute cu cardul de credit sau când cheltuiți bani pe lucruri pe care le veți folosi rar sau deloc.

În schimb, încercați să practicați frugalitatea lui Warren Buffett căutând oportunități pentru a obține mai multă valoare pentru un preț mai redus. “Indiferent că vorbim despre șosete sau acțiuni, îmi place să cumpăr marfă de calitate atunci când este depreciată”, a scris Warren.

3. Deprindeți obiceiuri financiare sănătoase

“Mare parte din comportament este obișnuință”, a spus Buffett într-o adresă din 2007 către Universitatea din Florida, “iar despre lanțurile obișnuinței se spune că sunt prea slabe să fie simțite până când devin prea puternice să mai fie distruse”. 

“Cred căcea mai mare greșeală este neînvățarea obiceiurilor de a economisi corespunzător deoarece economisirea este un obicei”, a spus Buffett. Fiți atenți la obiceiurile dumneavoastră financiare și munciți pentru a le întări pe cele care au un impact pozitiv, scăpând de cele care au un impact negativ.

 

Gettyimages.com/Drew Angerer

Gettyimages.com/Drew Angerer

4. Evitați datoriile, în special pe cele ale cardurilor de credit

Warren Buffett și-a construit averea punând dobânzile să muncească pentru el în loc să muncească pentru a plăti dobânzi, așa cum procedează majoritatea oamenilor. “Am văzut mulți oameni eșuând din cauza alcoolului și a banilor împrumutați (leverage)”, a spus Buffett într-un discurs din 1991 la Notre Dame.“Chiar nu aveți prea mare nevoie de bani împrumutați în această lume. Dacă sunteți suficient de capabil, veți face o grămadă de bani fără a vă împrumuta”.

Buffett este cu precădere circumspect în ceea ce privește cardurile de credit. Sfatul său este să le evitați pe deplin. “Dobânzile sunt foarte mari la cardurile de credit”, a spus Buffett într-un comunicat de presă. “Uneori ele sunt de 18%. Alteori ele sunt de 20%. Dacă aș fi împrumutat bani la 18% sau 20% dobândă, aș fi fost falit”.

5. Păstrați banii cash

O altă cheie pentru siguranță este să păstrați întotdeauna rezerve de cash. “Menținem întotdeauna cel puțin 20 de miliarde de dolari – de obicei mai mult – în cash”, a spus Buffett în raportul anual din 2014 al Berkshire Hathaway. Buffett atribuie acestor rezerve meritul de a ajuta Berkshire Hathaway să stea pe linia de plutire în Marea Recesiune, în timp ce multe alte afaceri s-au prăbușit.

Afacerile și oamenii deopotrivă ar trebui să pună banii cash la muncă prin investiții. “Banii cash sunt pentru un business așa cum oxigenul este pentru un om: nu ne gândim niciodată la ei când îi avem, dar este singurul lucru pe care-l avem în minte atunci când lipsesc”, a declarat Buffett. “Când facturile trebuie plătite, doar banii cash te mai pot ajuta”, a continuat el. “Nu ieși din casă fără ei”.

Gettyimages.com/Michael Buckner

Gettyimages.com/Michael Buckner

6. Investiți în voi înșivă

“Investiți pe cât de mult cu putință în voi înșivă. Sunteți de departe cel mai important activ pe care-l aveți”, a spus Buffet, potrivit Inc.com. A rezonat cu aceste opinii într-un interviu marca CNBC când a spus că “orice faceți pentru a vă dezvolta propriile talente și pentru a deveni mai valoroși va fi răscumpărat în termeni de putere de cumpărare reală”.

Aceste schimburi au, de asemenea, randamente mari. “Orice investiți în voi înșivă, veți primi înapoi înzecit”, a declarat Buffett. Iar spre deosebire de alte active și investiții, “nimeni nu poate impozita aceste investiții”.

7. Învățați despre bani

O parte din a investi în propria persoană ar trebui să fie învățarea despre administrarea banilor. Ca investitor, mare parte din îndatoririle lui Warren Buffett constau în limitarea expunerii și minimizarea riscului. Iar “riscul provine din neștiința a ceea ce faceți”, a declarat Buffett pentru Forbes. Pe măsură ce știți mai multe despre finanțe personale, veți avea mai multă siguranță întrucât veți minimiza riscurile.

Lecția din acest citat al lui Buffett este, deci, să vă educați activ cu privire la finanțele personale. În calitate de partener al lui Buffett, Charlie Munger vă sfătuiește să “adormiți mai inteligenți decât erați când v-ați trezit”. Formula lui Buffett pentru aceasta este simplă: citiți mult. “Așa se formează cunoașterea, precum dobânda compusă”, a declarat pentru The Week.

AP Images

AP Images

8. Încredințați portofoliul dumneavoastră unui fond de index low-cost

În timp ce mare parte din înțelepciunea și sfaturile lui Buffett sunt ușor filosofice, acesta a oferit și sfaturi practice pe care oricine le poate aplica. Pentru investitorul de rând, spre exemplu, Buffett reocmandă fondurile de index. “Puneți 10% din banii cash în obligațiuni guvernamentale pe termen scurt și 90% într-un fond de index low-cost S&P 500”, a scris în scrisoarea din 2013 către acționarii Berkshire Hathaway.

Acesta este sfatul dat de Buffett timp de ani de zile. “Dacă ați investi într-un fond de index low-cost – unde nu pui toți banii din prima, ci de-a lungul a peste 10 ani – vă veți descurca mai bine decât 90% din oamenii care încep să investească în același timp”, a declarat Buffett la Întâlnirea Anuală din 2004 a Berkshire Hathaway.

9. Dați ceva înapoi

“Dacă vă aflați printre cei mai norocoși 1% din umanitate, le datorați celorlalți să vă gândiți la restul de 99%”, a spus Buffett la o strângere de fonduri din 2007 pentru Hillary Clinton. Iar ca membru de top al acelui 1%, el însuși demonstrează prin fapte ceea ce a spus.

În iulie 2015, Buffett a donat 2.8 miliarde de dolari în acțiuni Berkshire Hathaway către cinci fundații caritabile. Este, de asemenea, unul dintre fondatorii Angajamentului de a Oferi (The Giving Pledge) – alături de Bill Gates – ceea ce înseamnă promisiunea ca peste 130 de miliardari să-și doneze averile.Chiar dacă nu sunteți miliardar, puteți totuși să vă îmbogățiți viața dumneavoastră și pe a altora dând ceva înapoi.

10. Priviți banii ca pe un joc pe termen lung

“Cineva stă la umbră azi pentru că cineva a plantat un pom cu mult timp în urmă”, a spus cândva Buffett. Plantând și îngrijind semințele succesului financiar acum vă pregătiți să stați la umbră bucurându-vă mai târziu, precum eliberarea de datorii, o pensionare liniștită sau posibilitatea de a avea stilul de viață pe care vi-l doriți.

O astfel de viziune pe termen lung asupra banilor este fundamentală pentru deciziile investiționale ale lui Buffett. În scrisoarea sa din 2014 către acționari, a spus că oamenii ar trebui “să investească având un orizont de câteva decenii … Concentrarea lor ar trebui să rămână fixată pe atragerea de câștiguri semnificative în materie de putere de cumpărare de-a lungul vieții lor investiționale”, ci nu pe momente de volatilitate a pieței de acțiuni sau de criză economică.

Construirea adevăratei bunăstări și libertăți financiare durează și probabil că veți întâmpinaprovocări financiare în această călătorie. Uneori pot fi evitate, alteori nu. Dar urmărind finanțele dumneavoastră și printr-un efort pe termen lung, veți reuși să depășiți acele dificultăți și să construiți ofundație financiară durabilă.

Articol preluat de pe Business Insider; autor: Elyssa Kirkham, Editor GOBankingRates

sursa: presadebusiness.ro


Va puteti inscrie la newsletter-ul nostru folosind formularul de mai jos:

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact US

Nume (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Numar telefon

Subiectul

Mesaj

Prin bifarea casetei alaturate, va exprimati acordul ca datele personale introduse să fie procesate de noi în temeiul Legii 677/2001, în scopul ofertarii si asigurării consultanței juridice și IT pentru alinierea companiilor la cerințele Regulamentului (UE) 2016/679, pentru o durată de 48 luni. Mai multe detalii aici.